YAZARLARIMIZ
satıraraları
e7cb6d80-a20b-4cd7-b4c7-51055408b623
YAZARLARIMIZ
satıraraları
e7cb6d80-a20b-4cd7-b4c7-51055408b623
YAZARLARIMIZ

Yirminci Yüzyılın meşhur modernist yazarlarından biri olan Virgina Wolf, Kendine Ait Bir Oda başlıklı kitabında, bir kadının yazar olabilmesi için hem finansal hem de entelektüel özgürlüğe sahip olması gerektiğini savunur. Toplum yapılarının kadınlara kendilerini geliştirmek ve yetiştirmek için yeterince sosyo-ekonomik olanaklar sunmadığını eleştiren yazar, kadınların hikayelerini dile getirecek kadın seslerinin azlığına da dikkat çeker. 

***

İnsanlığın Senfonisi Kadın sitesinin kuruluş amaçlarından bir tanesi kadınlara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ve de hemcinslerinin sesleri olabilecekleri bir platform oluşturmaktır. Bu platformda, her kadına, kendi değer yargılarını, zevklerini, hobilerini, duygularını, isyanlarını, fikirlerini, kısacası kendi dünyalarını yansıtacak doneleri çekinmeden paylaşabilecekleri bir ortam sunmaktır. 

Peki bizi böyle bir site hazırlamaya iten sebep ne?

Hatırlarsanız, İnsanlığın Senfonisi sitesi yayın hayatına ilk defa 2019 yılının sonlarına doğru başladı. Sitenin kuruluş gününden bu yana, özellikle de Cemaat/Hizmet Hareketi ile bir şekilde yolu kesişmiş kadınlardan aldığımız geri bildirimler, yorumlar, eleştiriler ve serzenişler kadınlardan oluşan bir kadın sitesinin kuruluşunu zarurî kıldı. Kadınlar, yıllar geçmesine rağmen, yıllarca hizmet ettikleri, parçası oldukları toplumda kadın kimliklerinden dolayı bazen isimlerinin dahi hatırlanmama acı realitesi ile yüzleşmek zorunda kaldılar. Umutları kırıldı kadınların. Bazen tekrar yeşerdi. Sonra yine kırıldı. Ara ara “kadınlarımız çok değerlidir ve erkeklerle eşittir” güzellemeleri yapılıp ortam yumuşatılmaya çalışılsa da içinde bulunulan kısır döngüden aslında hiç çıkılmadı. Toplumun genlerine işlemiş kodların kolay kolay kırılmadığının, kırılması için gerekli şartların yerine gelmediğinin de bir göstergesiydi aynı zamanda bu. Akıp giden zaman içerisinde değişen sadece söylemlerdi,  davranışlarda ise bir karşılığı yoktu. Artık söylemlerin eyleme dönüşme vaktinin geldiğinin, hatta gelip de çoktan geçtiği kanaatindeyiz. İşte bundan dolayı da, bu sitenin kuruluş amaçlarından bir tanesi söylemin eyleme dönüşmesine katkı sağlamaktır. 

***

Sizlerle tekrar buluşmak için heyecanlıyım. Daha önceki yazılarımda olduğu gibi, Satır Araları adını koyduğum köşemde, her iki haftada bir kaleme alacağım yazılarda da toplumun duymak istediklerini değil, duyması gerekenleri söylemeye devam edeceğim. Özellikle ele alınmasını istediğiniz, sizleri derinden rahatsız eden konu başlıklarını benimle hiç çekinmeden paylaşabilirsiniz. Insanligin Senfonisi Kadin sitesini aktif bir sekilde kullanıp sizlerle beraber çözüm arayışında yol arkadaşlığı etmek için sabırsızlanıyorum. 

Fatma Susan Tufan

X: @fatmastufan9

E-mail: fatmasusantufan@insanliginsenfonisi.com

Yazar Hakkında

Fatma Susan TUFAN

1995 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nde ikamet etmektedir. İlk ve orta öğrenimini Türkiye’de; liseyi, üniversiteyi ve yüksek lisansını ABD’de tamamlamıştır. Moravian Üniversitesi’nde Sosyoloji, Barış ve Adalet Çalışmaları üzerine eğitim aldıktan sonra Columbia Üniversitesi’nde Sosyal-Örgüt Psikolojisi üzerine yüksek lisans yapmıştır. Aynı zamanda Columbia Üniversitesi’nden Dayanışma ve Anlaşmazlık Çözümleri üzerine ileri düzeyde sertifikası bulunmaktadır. 2019 yılından itibaren Human Dignity ve Humiliation Studies global topluluğu üyesi olan Tufan, 2024 yılının başlarından itibaren World Dignity University Initiative (WDUi) ve Human Dignity Humiliation Studies (HumanDHS)’de kıdemli ortak ve danışman olarak rol almaktadır. Fatma Susan kendini bir dünya vatandaşı olarak tanımlamaktadır.

Yanıtla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir